Chapeau, de geheime goochelgeschiedenis van belgië

Van 13 juni tem 16 november 2014 liep in het Huis Van Alijn te Gent de expo ‘Chapeau, de geheime goochelgeschiedenis van Belgie’. Deze expo, gebaseerd op het gelijknamige boek, kende een enorm succes. Maar liefst 24.000 bezoekers bezochten deze expo.

Curator Marie Vandecaveye vertrouwde op Christ en Kobe van Herwegen als adviseurs. Met als focus de belangrijkste goochelaars uit onze geschiedenis, maakte het publiek niet enkel kennis met wonderbaarlijke attributen en voorwerpen maar ook met: Servais Le Roy, Meester Brando, Klingsor, Josmah, Jean Seth, Joe Alcatraz en Suzy Wandas.

Het materiaal voor deze expo kwam uit onze eigen collectie, privé collecties en werd door verschillende musea uitgeleend.

Niet enkel leidde Kobe op regelmatig tijdstip groepen rond, tevens zorgde hij voor de programmatie van de gala avond ‘sterren aan de goochelhemel’, waarbij het kruim van het Vlaamse goochellandschap twee avonden na elkaar voor een uitverkochte Minard schouwburg hun kunsten demonstreerden.

‘Het Huis van Alijn brengt een deeltje van onze volkse geschiedenis aan het licht dat tot nu toe grotendeels verborgen bleef, maar dat zeer rijk en springlevend blijkt te zijn.’ 

Metro

goochelaars gered van vergetelheid’

het nieuwsblad


Foto’s © Michiel Devijver